Anders Breivik se plânge că este tratat ca un animal în detenție. El dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri

Anders Breivik se plânge că este tratat ca un animal în detenție. El dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri
Anders Breivik se plânge că este tratat ca un animal în detenție. El dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri / Sursă Foto: Reuters
Publicat: 19/01/2022, 18:41

Autorul masacrului din Norvegia, Anders Behring Breivik rămâne la fel de predispus să comită acte de violență în prezent ca și în urmă cu zece ani, a declarat miercuri un psihiatru care a depus mărturie la audierea pentru eliberarea sa condiționată.

El s-a plâns de condiţiile de detenţie, susţinând că este tratat „ca un animal”, în lipsa unor contacte suficiente cu lumea exterioară, şi că nu i se permite să aibă relaţii semnificative sau contacte sociale directe şi să comunice cu ceilalţi.

Breivik dispune în închisoare de trei celule, de un televizor cu DVD şi consolă de jocuri şi de o maşină de scris.

În 2016, el a reuşit să obţină o sentinţă de condamnare a statului norvegian pentru tratamente inumane şi degradante, pe motiv că este izolat. Decizia primei instanţe a fost însă desfiinţată la apel.

Răspunzând la întrebările avocatului apărării, Oystein Storrvik, Breivik a arătat miercuri că este ţinut izolat în majoritatea timpului, umilit zilnic şi că studiază sau face planuri de afaceri timp de 12 ore pe zi. El a remarcat condiţiile mai relaxate de detenţie, care rămân însă stricte, şi interzicerea unor anumite lecturi, care îi îngreunează încheierea studiilor.

Psihiatrul penitenciarului: „Nu recomand să i se acorde eliberarea condiționată”

Breivik, un extremist de extremă dreapta, a ucis 77 de persoane în cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia în iulie 2011. El a ucis opt persoane cu o mașină capcană în Oslo și apoi a împușcat 69, majoritatea adolescenți, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist.

Neonazistul în vârstă de 42 de ani ispășește pedeapsa maximă de 21 de ani prevăzută de Norvegia, care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă se consideră că reprezintă o amenințare continuă pentru societate. Însă, după un deceniu de închisoare, el are dreptul de a solicita eliberarea condiționată.

„În opinia mea, riscul ca el să comită acte violente în viitor nu s-a diminuat de când am scris prima mea evaluare a riscului în 2012-2013”, a declarat în fața instanței psihiatrul serviciului penitenciar Randi Rosenqvist.

Breivik vrea să continue lupta pentru albă și dominația național-socialistă în mod pașnic

Breivik, care a făcut salutul nazist cu brațul drept la intrarea în instanță marți, a mai spus că va continua să lupte pentru supremația albă și dominația național-socialistă, deși prin mijloace pașnice.

Procurorul Hulda Karlsdottir a declarat că mărturia de două ore de marți a lui Breivik a arătat de ce ar trebui să fie ținut în spatele gratiilor.

„Reacția mea inițială și impresia dată pe tot parcursul este că este foarte periculos și că nu s-a schimbat din 2012 încoace”, a spus ea, vorbind cu reporterii marți, după ce instanța s-a suspendat pentru o zi.

Lars Erik Berntzen, cercetător postdoctoral la Universitatea din Bergen și expert în extremismul de dreapta, a declarat că înfățișarea lui Breivik în fața instanței a arătat că acesta încearcă să controleze povestea.

„Este vorba de teatru politic pentru a ajunge la posibilii susținători”, a declarat Berntzen pentru Reuters.

Procedurile vor avea loc pe parcursul a maximum patru zile într-o sală de sport a închisorii transformată într-o sală de judecată improvizată, iar o decizie este așteptată aproximativ o săptămână mai târziu.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×